logo Olde Veste
“Met genieten kom je tot de mooiste momenten”

“Met genieten kom je tot de mooiste momenten”

Nieuwsbericht

Nadat hij eerst een biertje met de jongens heeft gedronken, heeft de 45-jarige Peter Gjaltema tijd voor een interview. “Naast dat het gezellig is, vind ik het ook belangrijk,” aldus de assistent-trainer over het nazitten met de hoofdmacht van d’Olde Veste.

Voetbal loopt als een rode draad door Peters leven. Al vanaf dat hij voor het eerst licht zag, is de geboren Rotterdammer te vinden op het voetbalveld. Van zijn zesde tot zijn zestiende jaar voetbalde hij bij vv Steenwijk, waarna hij via Teun Kist bij DVSV terecht kwam. Met die ploeg won hij twee keer het kampioenschap. Meerdere knieblessures speelden Peter echter jaren parten, wat ertoe leidde dat hij niet meer pijnloos kon voetballen. “Dat was een flinke domper, ik kan namelijk niet zonder voetbal,” vertelt hij. “Vandaar dat ik er voor koos om het trainersvak in te gaan.”

Terugblik
‘Gjallie’ begon als oefenmeester bij vv Vledderveen 1. Na 2 jaar werd deze vereniging verruild voor de club waar hij eindigde als voetballer, DVSV. “We pakten in het eerste jaar de titel, maar het daaropvolgende jaar stopten 3 bepalende spelers, waaronder Yves Heskamp, en ging het wat minder. Na dat seizoen besloot ik tijdelijk te stoppen met trainen.” Peter ging daarna weer aan de slag als voetballer, ditmaal bij het vijfde team van d’Olde Veste’54. Door omstandigheden kwam hij na een half jaar al voor het tweede elftal uit, waar hij ook trainer werd. Het jaar daarop vroeg toenmalige oefenmeester van het eerste elftal Harold Groenewoud of Peter in de hoofdmacht wilde spelen. “Dat was gaaf natuurlijk,” lacht de kleine trainer. “Maar na twee jaar had ik wederom een blessure, dit keer waren mijn buikwand en buikspieren gescheurd. Ik ben nog wel kampioen geworden met het tweede van d’Olde Veste, maar ben daarna gestopt en trainer geworden van FC Wolvega 1.” Met dit team boekte Peter verscheidene successen in de competitie, waaronder 2 promoties, maar na vijf jaar kriebelde het toch weer om te voetballen. “Ik ging bij het vierde van d’Olde Veste voetballen, maar al snel wisten de speelsters van Dames 1 mij over te halen om hen te trainen. Dit deden ze heel fanatiek, waarna ik besloot om ze ook op zaterdag te coachen. In dat ene seizoen draaiden we heel goed, en stonden in de winterstop zelfs bovenaan. Helaas vielen daarna vijf speelsters geblesseerd af, waardoor we het kampioenschap niet behaalden.”

Psycholoog
Peter omschrijft de functie als voetbaltrainer niet alleen als trainer, maar ook als psycholoog. “Je moet als trainer kijken hoe de jongens op bepaalde situaties reageren en hoe ze met een bepaalde gebeurtenis omgaan. In elk team is dat belangrijk, ook in deze ploeg,” legt hij met passie uit. “Ik vind het heel mooi als de jongens vervolgens meedenken, maar dan horen ze op het veld ook die energie te geven. Niet alleen woorden, maar ook daden.”

Gedreven
Zelf gaf Peter veel op voor voetbal. “Ik deed brugklas havo/vwo, maar vond voetbal veel belangrijker dan school, dus koos ik voor mavo. Ik voetbalde overal waar maar kon: op straat, op veldjes in de buurt en bij de voetbalclub. Mijn vader vond het op gegeven moment welletjes, omdat het op school niet liep zoals het hoorde. Toen kwam de regel: alleen voetballen bij de club en niet op straat. Tsja, dat was wel even slikken,” lacht Peter. Maar het hielp, Peter haalde namelijk vele negens en uiteindelijk kwam hij terecht als hoofd van de Technische Dienst bij Motip Dupli BV, één van de grootste autolak spuitbus fabrikanten van Europa. “Daar werk ik al bijna 25 jaar lang met veel plezier en gedrevenheid,” aldus Peter.

d’Olde Veste 1
“Ik ken Arno al vele jaren en we hadden wekelijks telefonisch contact over voetbalzaken. Na de periode FC Wolvega heb ik Arno ook aanbevolen bij d’Olde Veste en hij vond het ook een mooie club om te werken. Dat deze samenwerking de vruchten af heeft geworpen, blijkt wel uit de resultaten,” vertelt Peter. Nadat Arno hem benaderde over het assistent-trainerschap van het eerste heeft Peter heel even nagedacht en zijn ze samen om tafel gaan zitten om allerlei zaken te bespreken. “Voor mij was het natuurlijk wennen: normaal ben ik hoofdtrainer, maar nu sta ik in een andere functie. Toch leek het me een fantastische uitdaging, omdat de huidige spelersgroep heel veel potentie heeft. We willen promoveren en met deze groep kan dat,” klinkt het stellig uit zijn mond. “Alleen moeten ze het zelf ook beseffen en elke week 100% inzet tonen. Voetbal is als de Kamasutra: alleen als je volledige passie toont en er met volle teugen van geniet, kom je tot de mooiste momenten.”

Peter passt de bal naar Leon Kerstma.

Deel dit bericht

share op facebook  

Warning: Use of undefined constant nws - assumed 'nws' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/oldevest/public_html/archief/wp-content/themes/weblicity/single.php on line 77
Top