logo Olde Veste
‘Meer waardering voor en koestering van scheidsrechters’

‘Meer waardering voor en koestering van scheidsrechters’

Nieuwsbericht

In het clubgebouw van d’Olde Veste’54 werd zaterdag een bijeenkomst gehouden. Het bestuur wilde graag gehoor geven en meer feedback krijgen van spelers, vrijwilligers en supporters. Belangrijkste conclusie is dat er meer aandacht moet komen aan (verbaal) geweld op en rond de velden. Hoe? Een gedragscommissie instellen die wat doet met excessen, een registratiesysteem en vooral meer waardering voor de scheidsrechters tonen en die koesteren.

 

De bijeenkomst werd goed bezocht, zo’n 30 betrokken mensen van de vereniging namen de moeite om stil te staan bij wat er vorige week in Almere is gebeurd. Aan de hand van stellingen werd de discussie gevoerd. d’Olde Veste’54 heeft gedragsregels opgesteld, die een ieder kan downloaden op de website. Zaterdagmiddag werd vastgesteld dat iedere leider en trainer die gedragsregels met de spelers en ouders doorneemt en regelmatig ter hand neemt als een speler of ouder  buiten het boekje
gaat.

Niet alleen spelers moeten in de gaten gehouden worden, ook de leiders. ‘Dat begint al in de dug-out. Verbaal geweld tegen scheidsrechter wordt al snel overgenomen door spelers. De leider of trainer moet een voorbeeldfunctie tonen. Je kunt het niet eens zijn met een beslissing van de scheids- of grensrechter en dat mag je heus wel eens duidelijk maken, maar beledigen gaat al te ver’, zo merkte een trainer op.

Nu is er in de bijna 60-jarige historie van de vereniging nog nooit een speler geroyeerd. Maar een registratiesysteem, een strafpuntensysteem zou kunnen helpen. Als het te vaak voorkomt, dan zou het bestuur moeten beslissen: nu is de maat vol en niet verder.

Er moet volgens d’Olde Veste’54 meer aandacht komen voor de eigen (club)scheidsrechters. ‘Even een praatje na afloop, samen een bak koffie drinken, een schouderklopje geven. Want het is vaak ondankbaar werk en vele scheidsrechters, vooral onze jongere scheidsrechters die bij de pupillen fluiten stoppen ermee. Je moet ze juist koesteren. Geen scheidsrechters, dan ook geen wedstrijden. En daar draait het toch om.’ De clubscheidsrechters zouden meer coaching en begeleiding moeten krijgen.

 

Deel dit bericht

share op facebook  

Warning: Use of undefined constant nws - assumed 'nws' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/oldevest/public_html/archief/wp-content/themes/weblicity/single.php on line 77
Top