logo Olde Veste
Bericht van Ron en Riet Maters uit Caraibisch Nederland

Bericht van Ron en Riet Maters uit Caraibisch Nederland

Nieuwsbericht

Inmiddels is Ron al weer bijna een half jaar ‘Chief of Police’op Sint Eustatius. Een eiland met een lekkere temperatuur, meestal zo rond de 30 graden. In het orkaanseizoen (juni tot november) is het erg warm geweest. In die periode liep de thermometer soms op tot 36 graden, meestal was er dan een tropische storm of een orkaan in de buurt. Wij hebben daar hier niet echt heel veel last van gehad, Izaak, Rafaël en Sandy waren de heftigste. De anders zo rustige Caraibische zee had dan
metershoge golven, prachtig om te zien.

Sint Eustatius heeft een overwegend donkere bevolking, de mensen komen van allerlei eilanden uit de buurt, maar ook van Curaçao dat zo’n 1000km verderop ligt. De voertaal is overwegend Engels, ook is er een grote groep Spaanstaligen, de meeste afkomstig uit de Dominicaanse Republiek. Op school moeten de kinderen Nederlands leren en examen doen.

Sint Eustatius is geen crimineel eiland, zoals sommige andere Caraibische eilanden. Dat wil niet zeggen dat er geen criminaliteit is, de politie heeft genoeg te doen, diefstallen, huiselijk geweld. De mensen zijn heetgebakerd en lopen al gauw naar de politie.

Verder is Ron druk met het aansturen van de politiemensen, het doorvoeren van veranderingen en met allerlei overleg, waarbij veel gebruikt gemaakt wordt van videoconferentie. Tijdbesparend, want een vergadering op Bonaire kost je drie dagen, waarvan twee om te reizen. Ook moet hij vaak verschijnen op allerlei officiële gelegenheden:  als chief ben je hier echt nog een autoriteit.

In de weekenden genieten we van snorkelen en (strand)wandelen. Laatst hebben we er tijdens zo’n strandwandeling gezien hoe een schildpadnest werd leeggehaald: 130 schildpadjes waren eigenhandig uit het nest gekomen en nog zo’n 18 werden bevrijd door de turtle watch. Schitterend om te zien hoe snel die diertjes naar zee rennen/kruipen.

Afgelopen zondag hebben we de vulkaan beklommen, een pittige klim, maar eenmaal op de top hadden we een schitterend uitzicht. Overigens: Statia is een vulkanisch eiland, dat betekent dat de stranden ook zwart zijn. Voor veel toeristen een reden om dan maar ergens anders een wit strand op te zoeken.

Op zaterdag missen we het voetbal, het zit toch in je systeem op de één of andere manier. Gelukkig stuurt Edwin trouw de uitslag en daarna kijken we op de site de foto’s en de filmpjes. Zo hebben we het idee dat we er toch een beetje bij zijn. En wat zijn we trots op de mannen, als ze weer 3 punten meepakken.

Dit jaar voor het eerst geen kerst en oud en nieuw in de kou, maar in de tropen. Het voelt een beetje vreemd. Gelukkig hebben sommige mensen de huizen zo heftig versierd met lichtjes, dat we soms het idee hebben dat we door Steenwijk West rijden, tja en dat is niet zo ver van Nijensleek. Bovendien komen de jongens deze kant op, daar verheugen we ons wel op.

We willen iedereen fijne feestdagen wensen en veel geluk en gezondheid in 2013

Groeten vanaf de andere kant van de oceaan.

Ron en Riet Maters

Deel dit bericht

share op facebook  

Warning: Use of undefined constant nws - assumed 'nws' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/oldevest/public_html/archief/wp-content/themes/weblicity/single.php on line 77
Top