logo Olde Veste
“Ik treed niet snel op de voorgrond”

“Ik treed niet snel op de voorgrond”

Nieuwsbericht

Wegens omstandigheden is het interview met Leon later geplaatst dan gepland. Op dit moment woont hij op zichzelf in Groningen.

Liefde voor voetbal
Als ik Leon spreek in een achterkamertje van de kantine gaat het al snel over Steenwijkerwold, het dorp waar hij al zijn hele leven woont. “Of het me daar verveelt? Nee, absoluut niet,” lacht de 23-jarige. “In ’t Wold krijg ik echt een dorpsgevoel; iedereen kent elkaar.” Leon woont samen met zijn ouders en broers in het dorp waar hij begon met voetballen. Zijn vader was trainer van het team van broer Niels en de toen 5-jarige Leon trainde ‘stiekem’ mee. Pa en ma Kerstma hoefden geen twee keer te vragen of hun zoon op voetbal wilde. Wat vindt Leon dan zo mooi aan voetbal? “Het is gaaf om met tien andere spelers in het veld te staan, met z’n allen hetzelfde doel te hebben en allemaal 100 procent inzet te tonen,” vertelt hij.

Verschil
Ruim 15 jaar speelde hij bij Voetbalvereniging Steenwijkerwold, dus wat dat betreft is het niet gek dat Leon die club mist, toch? Het blijft even stil. “Hm, hoe zal ik dit zeggen? Kijk, ik wil voor mezelf alles eruit halen en voor mijn gevoel kon ik dat niet meer bij Steenwijkerwold,” legt de vleugelaanvaller uit. “Het mooiste is om met jongens te voetballen die je al je hele leven kent en samen vechten voor de punten, maar soms moet je keuzes maken.” De keuze die Leon heeft gemaakt, bevalt hem goed. “Het is een stap omhoog en ik heb het prima naar mijn zin bij d’Olde Veste. Natuurlijk moest ik in het begin wennen, want het niveau is duidelijk hoger, ik speel met andere jongens en de manier van trainen is intensiever. Maar tot nu toe ben ik tevreden, ook met de speelminuten die ik krijg. Ik merk namelijk dat het voor mij lastig is om negentig minuten vol te houden. Door het verschil en door mijn blessuregevoeligheid heb ik vaak pijntjes, maar nooit ernstig hoor. ” Daarna grijnzend: “Snel afkloppen, haha.”

Bescheiden
Leon is nuchter, realistisch en rustig. “Ik stress nooit, wat gebeurt dat gebeurt,” vertelt hij. “Ga je dat opschrijven? Dan denkt iedereen: die is de hele tijd aan het lanterfanten, wat natuurlijk niet zo is. Ik bedoel dat we niet teveel over de dingen na moeten denken. Dat levert alleen maar stress en spanning op, maar je gaat er niet op vooruit.” Op het eerste gezicht lijkt de aanvaller een bescheiden jongen, maar wie Leon kent weet beter. “Tsja, als ik ergens net kom kijken stel ik me bescheiden op. Maar na een tijdje verandert dat, word ik opener en laat ik me gelden,” legt hij uit. “Maar ik zal niet op de voorgrond treden, zo ben ik niet.”

Droom
Om bij te verdienen geeft Leon clinics namens SC Heerenveen. Met collega’s gaat hij langs amateurclubs om daar de jeugd trainingen te geven van ongeveer twee uur. Hoewel hij het ontzettend leuk vindt, is dit niet waarin hij zich verder wil ontwikkelen. Op dit moment studeert hij namelijk Fysiotherapie in Groningen en wil hij later zijn eigen fysiotherapiepraktijk oprichten. “Ik ben twee keer uitgeloot voor de studie, maar als ik echt iets wil dan ga ik ervoor. Drie keer is scheepsrecht en dat gold ook voor mij,” aldus Leon. “In de praktijk kom je erachter dat iedere cliënt een apart verhaal heeft en dat trekt me aan. Ik merkte toen dat dit is wat ik echt wil.”

Thuissituatie
De laatste tijd liep het niet altijd vlekkeloos in huize Kerstma. Tim en Niels, broers van Leon, belandden in het ziekenhuis. Tot overmaat van ramp overkwam dat zijn vader snel daarna ook. “Dan merk je dat alles bijzaak is,” meent Leon. “Ik besefte dat familie het belangrijkste is voor mij. Als zij gezond en gelukkig zijn, ben ik dat ook.”

Leon passt de bal door naar Jan van Benthem.

Deel dit bericht

share op facebook  

Warning: Use of undefined constant nws - assumed 'nws' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/oldevest/public_html/archief/wp-content/themes/weblicity/single.php on line 77
Top